Zdravé smažení: palmový olej

posted Apr 22, 2012, 7:56 AM by admin _

Největším problémem běžně užívaných olejů ke smažení bývá jejich přepalování. Přepálené oleje obsahují množství škodlivých a přímo zdraví nebezpečných látek.

Při smažení a přípravě nejrůznějších teplých pokrmů je tedy vhodné zamyslet se nad výběrem konkrétních rostlinných olejů.

Vedle kokosového oleje, který nejenže pokrmům dodává lahodnou vůni a chuť, ale také snáší vysoké teploty je dalším rostlinným zdravým olejem na smažení také olej palmový.

Palmový olej je dalším exotickým olejem, který nachází uplatnění ve zdravé kuchyni. Získává se z oplodí (nikoliv ze semen, jak tomu bývá u většiny rostlinných olejů) palmy olejné.

Palmový (nebo také palmitový olej), který se vyrábí šetrnými technologiemi skýtá velké množství přírodních antioxidantů, vitamín A, E, koenzym Q10 a vysoký podíl kyseliny palmitové.

Palmový olej obsahuje alfa a beta karoteny, které mu dávají netradiční zbarvení. Tyto látky působí jako cenné antioxidanty, navíc dodají všem pokrmům krásný zlatavý tón.

  • Palmový olej je vhodný do studené i teplé kuchyně,
  • má zvýšenou odolnost při smažení a fritování (cca 300 stupňů),
  • nepřepaluje se
  • a zachovává si své nutriční hodnoty.


Palmový olej je přirozeně polotekutý, je zcela bez zápachu, má přitažlivou zlatou barvu.

Palmový olej tuhne za nižších teplot (cca 20 stupňů), což se může projevovat drobným zákalem. Zákal ani zatuhnutí není na závadu, mizí po zahřátí oleje.

Na rozdíl od kokosového oleje užívaného na vaření se nejedná o panenský olej.


Kde palmový olej koupit?

Palmový olej naleznete také v přírodním eshopu na www.siladoteku.cz, který se zaměřuje na přírodní a bio produkty. Připraveny jsou pro vás i další cenné rostlinné oleje a řada zajímavých informací o panenských olejích, karité, aromaterapii apod.

Comments