Články a tipy pro vás

  • Panenské oleje na vaření Panenské oleje představují unikátní komplex řady cenných bioaktivních látek. Nacházejí uplatnění nejenom v péči o pokožku, při nejrůznějších masážích a dalším vnějším užití. Pro své blahodárné působení na lidské zdraví ...
    Posted Apr 22, 2012, 8:14 AM by admin _
  • Zdravé smažení: palmový olej Největším problémem běžně užívaných olejů ke smažení bývá jejich přepalování. Přepálené oleje obsahují množství škodlivých a přímo zdraví nebezpečných látek. Při smažení a přípravě nejrůznějších teplých pokrmů je tedy vhodné ...
    Posted Apr 22, 2012, 7:56 AM by admin _
Showing posts 1 - 2 of 2. View more »

Panenské oleje na vaření

posted Apr 22, 2012, 8:14 AM by admin _

Panenské oleje představují unikátní komplex řady cenných bioaktivních látek. Nacházejí uplatnění nejenom v péči o pokožku, při nejrůznějších masážích a dalším vnějším užití. Pro své blahodárné působení na lidské zdraví se často užívají i vnitřně.

Panenské oleje často vynikají i specifickou vůní a chutí, která se dá použít při vaření. 

Díky svému bioaktivními složení je většina panenských olejů velice náchylná na vyšší teploty, takže nejsou vhodné pro tepelné zpracování.

Výjimku představuje panenský kokosový olej, který naopak snáší i velmi vysoké teploty, takže se hodí na vaření, pečení i smažení. Stejně tak i ajurvédský sezamový olej, který se tradičně užívá nejenom v indické ajurvédě, ale také kuchyni, snese i vyšší teploty. Hodí se při přípravě nejrůznějších pokrmů z masa, zeleniny, jeho sladce oříšková chuť se dá kombinovat i se sladkými moučníky a dezerty.

Ostatní panenské oleje nacházejí uplatnění především ve studené kuchyni. Užívají se k dochucení zeleninových či studených těstovinových salátů, jako ingredience pro přípravu pesta, dresingů, pomazánek apod.

Svým širokým uplatněním v kuchyni je známý panenský dýňový olej, který je pod označením štýrský dýňový olej užíván zejména v Rakousku. Rakušané oceňují vedle lahodné chuti dýňového oleje připomínající pražené oříšky také vysoký obsah zinku, jeho schopnost pomáhat při problémech s prostatou a stimulovat životní energii.

Z dalších blahodárných panenských olejů můžete ve studené kuchyni vyzkoušet i jemný makový olej, který se hodí zjeména ke sladkým pokrmům, hroznový olej, lněný olej nebo konopný olej. Konopný olej patří k nejcennějším panenským olejům s mimořádnou regenerační schopností a obsahem řady vitamínů a minerálních prvků. Konopný olej doplní vaše pokrmy o zelenou barvu a oříškovou chuť s jemně pálivým nádechem.

Ať již kokosový olej, sezamový olej, dýňový olej, konopný olej nebo třeba makový olej - všechny zmiňované panenské oleje ve své nejčistší podobě, bez konzervantů a synteticky přidávaných látek najdete v přírodních e-shopech na www.lnenyolejleci.cz nebo www.siladoteku.cz.

Zdravé smažení: palmový olej

posted Apr 22, 2012, 7:56 AM by admin _

Největším problémem běžně užívaných olejů ke smažení bývá jejich přepalování. Přepálené oleje obsahují množství škodlivých a přímo zdraví nebezpečných látek.

Při smažení a přípravě nejrůznějších teplých pokrmů je tedy vhodné zamyslet se nad výběrem konkrétních rostlinných olejů.

Vedle kokosového oleje, který nejenže pokrmům dodává lahodnou vůni a chuť, ale také snáší vysoké teploty je dalším rostlinným zdravým olejem na smažení také olej palmový.

Palmový olej je dalším exotickým olejem, který nachází uplatnění ve zdravé kuchyni. Získává se z oplodí (nikoliv ze semen, jak tomu bývá u většiny rostlinných olejů) palmy olejné.

Palmový (nebo také palmitový olej), který se vyrábí šetrnými technologiemi skýtá velké množství přírodních antioxidantů, vitamín A, E, koenzym Q10 a vysoký podíl kyseliny palmitové.

Palmový olej obsahuje alfa a beta karoteny, které mu dávají netradiční zbarvení. Tyto látky působí jako cenné antioxidanty, navíc dodají všem pokrmům krásný zlatavý tón.

  • Palmový olej je vhodný do studené i teplé kuchyně,
  • má zvýšenou odolnost při smažení a fritování (cca 300 stupňů),
  • nepřepaluje se
  • a zachovává si své nutriční hodnoty.


Palmový olej je přirozeně polotekutý, je zcela bez zápachu, má přitažlivou zlatou barvu.

Palmový olej tuhne za nižších teplot (cca 20 stupňů), což se může projevovat drobným zákalem. Zákal ani zatuhnutí není na závadu, mizí po zahřátí oleje.

Na rozdíl od kokosového oleje užívaného na vaření se nejedná o panenský olej.


Kde palmový olej koupit?

Palmový olej naleznete také v přírodním eshopu na www.siladoteku.cz, který se zaměřuje na přírodní a bio produkty. Připraveny jsou pro vás i další cenné rostlinné oleje a řada zajímavých informací o panenských olejích, karité, aromaterapii apod.

1-2 of 2