Kokosový olej v kuchyni

Oproti ostatním panenským olejům má kokosový olej velkou výhodu – je velmi odolný proti oxidaci. Je to dáno tím, že je složen převážně z nasycených mastných kyselin, zatímco ostatní panenské oleje obsahují kyseliny nenasycené (proto jsou však také ceněné, bohužel i náchylnější k oxidaci).

Panenský kokosový olej, resp. kokosový tuk

  • je skvěle stravitelný,
  • nezatěžuje štítnou žlázu, 
  • neobsahuje cholesterol.

Téměř nepodléhá žluknutí a snese i vysoké teploty. Užívá se proto jako součást studené i teplé kuchyně. Hodí se i na smažení, je tepelně stabilní i při vysokých teplotách, takže se nepřepaluje.

Kokosový tuk je skvělý na vaření, pečení i do studené kuchyně nejenom pro svoji lahodnou chuť a netradiční vůni.

Panenský kokosový olej

  • Podporuje trávení a správnou činnost metabolismu.
  • Tělu dodává energii postupně, dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin.
  • Užívá se proto i při redukční dietě nebo jako ingredience výživy sportovců.
  • Kokosový olej se neusazuje v těle,
  • hodí se i pro osoby s problémy s hladinou cukru v krvi nebo diabetiky.

Panenský kokosový olej je tradiční součástí asijské kuchyně.

Exotické pokrmy, které připravujeme u nás jsou bez něho nemyslitelné.

Kokosový olej však může netradičně ochutit i české pokrmy, zeleninové saláty, maso apod. 

Lahodnou chuť může dodat i sladkým dezertům a moučníkům.

Comments